Scurte tip FB


     Cetățeanul este prada unei necontenite spălări a creierului. Televiziunea, radioul, ziarele, Internetul, cinematograful, muzica ușoară sau teatrul vehiculează zi de zi, în materie de istorie, idei false, erori, prejudecăți, locuri comune și absurdități care pe cunoscători îi exasperează. Însă aceștia, înecați de val, asistă neputincioși la naufragiu.

     Istoria nu este o religie. Istoria nu este morala. Istoricul nu are rolul de a exalta sau de a condamna, el explică. Istoria nu este sclava actualității. Istoricul nu aplică realității SCHEME IDEOLOGICE CONTEMPORANE și nu introduce în evenimentele de odinioară SENSIBILITATEA DE ASTĂZI. Istoria nu este memoria. Istoria ține seama de memorie, ea nu se reduce la memorie. ISTORIA NU ESTE UN OBIECT JURIDIC. ÎNTR-UN STAT LIBER, DEFINIREA ADEVĂRULUI ISTORIC NU ESTE ATRIBUȚIA NICI A PARLAMENTULUI ȘI NICI A AUTORITĂȚII JUDICIARE.

Jean Sévillia INCORECTITUDINEA ISTORICĂ
  
*********************************************************************************

”Să înțelegi că NU toate opiniile sunt egale, că adevărul NU este undeva la mijloc, o medie aritmetică a două extreme, că în lumea valorilor sociale și politice simetria NU se aplică, că NU orice judecată sau evaluare este îndreptățită prin simplul fapt că este logic sau gramatical posibilă. Să înțelegi că teoria lui „Totul este relativ” nu reprezintă decît o platitudine, o gogomănie pretențioasă — o frunză de viță cu care sfertodocții încearcă să-și acopere nuditatea mentală.”
Dragoș Paul Aligică (ușor condensat)

“Imparțialitatea este un nume pompos pentru indiferență, care este un nume elegant pentru ignoranță”.
Chesterton


     Știința nu are nimic de-a face cu consensul. Consensul este afacerea politicii. Știința, dimpotrivă, cere doar ca un singur cercetător să aibă dreptate, ceea ce înseamnă că acela sau aceea are rezultate care pot fi verificate prin raportare la lumea reală. În știință, consensul nu are relevanță. Ceea ce este relevant sunt rezultatele reproductibile. Cei mai mari oameni de știință din istorie sunt mari tocmai pentru că n-au fost de acord cu consensul. Nu există nici un fel de știință consensuală. Dacă există un consens, aceea nu este știință. Dacă este știință, nu există un consens.

Constantin Crânganu  Contributors ianuarie 27, 2020

*********************************************************************************

BANARE ÎN BANAT

Topul politic al secolului XX (un ”banc” auzit la începutul anilor 1970)

1 ― John Lenin (Lennon)
Imagine... NO RELIGION too
Imagine all the people
Living life in peace...

Smerti (moarte) ! Burjui !
Smerti fashistam (fasciștilor) !
Smerti (pe toate direcțiile) !

2 ― Gary Hitler (Glitter)
Times have changed in the past but WE WON'T FORGET
Rock and ro-o-oll, rock and roll
Rock and ro-o-oll, rock and roll
Rock and ro-o-oll, rock and roll

GOTT IST TOT ! (Dumnezeu e mort)
Tot !
Tot (pe toate direcțiile) !

3 ― UICA SÂMA DE LA SOCOLARI (asta e completarea mea la bancul în discuție, că și așa nu mai țineam minte locul 3).

PROST SĂ FII, DAR SĂ-ŢI REVII !

În ciuda extinderii planetare a primelor două îndemnuri unii chiar și-au revenit (fără să fi auzit sfaturile lui Uica Sâma). Printre ei Doris Lessing, o englezoaică de stînga, cvasi-comunistă, dar nu proastă:

„Realmente nu suportăm să fim liberi. Omul – umanitatea – își IUBEȘTE LANȚURILE și, dacă cele vechi cad, se grăbește să-și fabrice altele. Problema e că, cei ce au nevoie de rigiditate, de dogme, de ideologii, sînt întotdeauna cei mai stupizi; drept consecință POLITICAL CORRECTNESS este o mașinărie care se auto-reproduce pentru a înăbuși inteligența și creativitatea.”

De-a lungul timpului am încercat să-mi ilustrez comentariile ȘI cu imagini (care - nu-i așa ? - fac ”cît 1000 de cuvinte”). Spre exemplu, la un moment dat, am folosit mondial-faimoasa (și grețoasa) copertă a albumului ”John and Yoko” (pe care o cunosc mult înaintea internetului și ÎN CIUDA falselor pudibonderii comuniste).

Anglo-saxo(FO)nul fb  a eliminat-o și m-a ”tras de urechi”, ca pe un copil prost.

Mai recent am fost tratat la fel din cauza unui negru (cît-se-poate-de-negru) îmbrăcat cu un tricou pe care se lăfăia o imensă svastică nazistă. Evident că algoritmul ce scormonește după ”hate speech” n-a priceput nimic din ironia devastatoare a imaginii. 

Paranteză: cu toate avertismentele apocaliptice (pe care le aud de vreo juma de secol) nu prea văd în ce constă faimoasa ”inteligență artificială”.

Last but not least, ”Big Brother” fb m-a banat în ultimele trei zile tot din cauza unei imagini (culeasă tot de pe internet).

Chestia esențială este că progrămelul ăla imbecil (ca orice program calculatoristic) NU ARE NICI O VINĂ.

Nici fb.

Nici chiar persoanele din spatele fb.

Acei oameni TREBUIE să se supună presiunii maselor ― ”rigide, dogmatice și stupide” ― care, așa cum ne spune Doris Lessing, ”își IUBESC LANȚURILE și, dacă cele vechi cad, se grăbesc să-și fabrice altele”.

Sau, ”à la manière de”... Platon (un filosof grec):

”DE LA MASE NU POATE VENI ADEVĂRUL ȘI NICI NU LE POATE FI COMUNICAT. Dacă insiști s-ar putea să-ți pierzi viața.”

Cum nu mă sumețesc a fi vreun erou sinucigaș (antic ori modern) ATÎT am avut de spus despre recenta mea punere la colț.

*********************************************************************************

     Apropo de Barcelona...

     În timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939) serviciile secrete sovietice au vînat și asasinat o mulțime de luptători republicani numai și numai fiindcă nu aderau strict la linia LOR comunistă. Una din țintele predilecte a fost POUM (Partido Obrero de Unificación Marxista - Partidul Muncitoresc de Unificare Marxistă) cu sediul principal în Catalonia. Întreaga conducere a partidului, în frunte cu Andreu Nin, a fost capturată, torturată și executată de către agenții NKVD.

     George Orwell, care venise să lupte împotriva lui Franco tocmai din simpatie pentru POUM, a cam aflat ce se întîmplă și s-a cărăbănit dezgustat înapoi în Anglia.

     Dar ”vînătoarea” nu s-a rezumat doar la conducerea partidului ci a continuat, om cu om. Și aici dăm cuvîntul lui Boris Volodarski (CAZUL ORLOV. DOSARE KGB  Editura Litera 2015, pag.247):

...„execuţiile aveau loc în pivniţele hotelului Colón, iar cadavrele erau arse în boilerul de la subsol”... Arhiva lui Mitrohin confirmă că „mulţi dintre cei aleşi pentru lichidare erau atraşi în clădirea care adăpostea CREMATORIUL şi ucişi pe loc”. Este, cu siguranţă, vorba despre CREMATORIUL administrat de Stanislav Vaupşasov şi de ilegalul spaniol NKVD José Castelo Pacheco. Încă nu este clar dacă acest CREMATORIU se afla în subsolul birourilor de astăzi ale Banco Español de Credito, unde Vaupşasov îşi împărtăşea nepreţuitele sfaturi profesionale „prietenoaselor servicii de securitate ala Cataloniei”, sau este vorba de un alt CREMATORIU...     

     Înainte de ”marele” Auschwitz, unul mai ”mititel” la Barcelona. Poate că acum înțelegeți mai bine de ce s-ar bucura Putin dacă povestea cu secesiunea Cataloniei ar reuși.

EL NU UITĂ.

*********************************************************************************

     NU NE ESTE PERMIS să edulcorăm dezgustătoarele derapaje morale (ce eufemism !) ale unor vîrfuri intelectuale, numai de dragul participării lor la avansul profesiunilor ce le-au profesat.

     Eu nu contest meritele științifice ale unor asemenea hibrizi, rezultatele muncii lor fiind clare și măsurabile. Însă, cel puțin de la celebrele perechi Newton-Leibniz (calculul diferențial și integral) și Darwin-Wallace (teoria selecției naturale) încoace, ȘTIM că nu există unicitate absolută, chiar la nivelul suprem al științelor fundamentale.

     ”BINELE” FĂCUT DE RESPECTIVELE PERSOANE ESTE INTERȘANJABIL, ÎN TIMP CE RĂUL INJECTAT SOCIETĂȚII LE APARȚINE INTEGRAL.

     Doar artiștii sînt cu adevărat UNICI.

     Deşi ”e greu de crezut într-o manifestare culturală, chiar şi genială, obţinută ÎMPOTRIVA DEMNITĂŢII celui care o produce”
(Ioan F. Pop Contributors 25 februarie 2016)

 ************************************************************

CE NE LIPSEȘTE

Anul 1912
 Elias Canetti (scriitor evreu sefard din Rusciuk-Ruse) LIMBA SALVATĂ – istoria unei tinereți   Editura Dacia 1984, Pag.42

„Părinţii au simţit că încerca să mă influenţeze împotriva Angliei şi, pentru a contracara, îmi povesteau cît de minunat o să fie acolo. «Acolo toţi oamenii sînt cinstiţi», spunea tata, «dacă un bărbat spune ceva atunci şi face. Nu trebuie să baţi palma cu el.»”

Anul 1937
Ilf și Petrov (scriitori SOVIETICI) America fără etaje Polirom 2012, pag.512

DACĂ într-o discuție un american a spus, fie și în treacăt, «o să fac lucrul acesta», nu mai e nevoie să-i amintești. îl va face cu siguranţă. A-ți ține cuvîntul cu orice preț este calitatea cea mai importantă pe care trebuie s-o deprindem de la oamenii de afaceri americani.”

Anul 1917
Alexandrina Fălcoianu (fără studii medicale, doar un curs scurt de Cruce Roșie — conducătoarea unui spital de răniți din București în timpul ocupației germane) Din zile grele 1937, pag.34-35

”Dr. Cobilovici (evreu) îmi arată foaia de observație și-mi zice:
- Uite, domnișoară, Beyne (medic american) are microbul erizipelului în sala de operație. Vezi, ăsta intră în sala de operație cu 36º,8 și ese cu 39º. Ar trebui să-i scrii d-ta să-și desinfecteze sala de operație...
- Cum o să scriu eu așa ceva că are să se supere. ...pînă la urmă tot eu am scris astfel: «Doctore dragă, s´ar părea că aveți microbul erizipelului în sala de operație. Ar trebui acolo o desinfeție radicală, etc.». Eu cred că dacă aş fi scris astfel unui MEDIC ROMÂN M´AR FI OMORÎT PE LOC, dar bravul american n´a fost supărat şi am rămas prieteni.

ATENȚIE: AICI NU E VORBA DE AMERICANI, ENGLEZI SAU EVREI, CI DE ROMÂNI.

*********************************************************************************

DISONANȚA COGNITIVĂ

     Într-adevăr, nimic nu este mai comun, chiar şi printre oameni foarte sofisticaţi, decît încăpăţînarea oarbă care se manifestă prin lipsa de imaginaţie şi incapacitatea de a judeca.  
 (Hannah Arendt ”Între trecut și viitor - opt exerciții de gîndire politică” pag.273)

     Adică e vorba despre personalități disjunse (dissociative identity disorder): o jumătate normală, cealaltă varză. Acest tip de oameni practică profesiuni dificile (medicină, inginerie), cîteodată la nivel foarte înalt, UNDE NU GREȘESC. De îndată ce părăsesc sfera științei devin iraționali, pînă la abolirea oricărui simț critic, cu simpatii și antipatii pur viscerale. Caz exemplar: Noam Chomsky.

     Da, e o contradicţie care ne duce cu gândul la ceea ce psihologii numesc "disonanţa cognitivă", o contradicţie între realitate şi imaginea de sine a unui individ sau a unui grup: dacă individul sau grupul n-o rezolvă, se ajunge la pierderea respectului de sine şi la depresie, un fenomen care bântuie lumea contemporana.

     Ca să evite depresia, oamenii îşi produc justificări, denaturand realitatea şi salvând imaginea de sine. Această gândire se numeşte "gândire deziderativă" fiindcă funcţionează în aşa fel încât să ajungem la concluziile dorite de noi. Pe cei mai mulţi indivizi nu-i interesează adevărul, ci confortul psihic, preferă să aibă întotdeauna dreptate decât să ştie cum stau lucrurile în realitate. Gândirea deziderativă are o finalitate psihică, de echilibrare sufletească.
[Conferențiar universitar dr. Dumitru Borțun — Facultatea de Comunicare și Relații Publice - SNSPA]

     Nu prea cred că Noam Chomsky, savant de mare anvergură, cunoscut și re-cunoscut, ar avea motive reale de a fi în conflict cu imaginea de sine. Dar mai știi ce soluții abracadabrante găsește omul ?

     Tot Hannah Arendt ne spune (apud Socrate și Platon) că gîndirea unui filosof este un dialog silenţios cu sine … Cu alte cuvinte, întrucît omul conţine în sine un partener de care nu poate să se elibereze niciodată este în interesul lui să nu trăiască în compania unui criminal sau a unui mincinos.

     Asta o fi valabil pentru filosofi  ̶  din păcate la Chomsky, și la (PREA) mulți alți indivizi sofisticaţi, regula NU se aplică. Așadar legiuni de homo sapiens posedă personalități disjunse (sparte, despicate), trăind într-o dulce simbioză cu niște criminali-mincinoși. Mai mult: este clar că cele două părți ale psihicului respectivilor nu comunică DELOC, altfel am vedea strada plină de lunatici zăpăciți de războiul intern.

     Pornind de aici îmi permit o conjectură (șubredă): latura rațională a minții unora NU face corp comun cu restul pentrucă, ab origine, lipsește cu desăvîrșire. Ea pare mai degrabă introdusă cu forța într-un ”aparat”, pregătit să o folosească, dar incapabil de a și-o apropria singur. Educația, și mai ales școala, ar fi ”meseriașul” ce ”ciocăne” ani de zile ca să căpătăm acest minimum de luciditate. Din păcate, înfipt cu anasîna, el nu se potrivește perfect în ”locaș”, deci nu poate controla întreg cortexul. Astfel s-ar explica de ce rezolvăm corect problemele profesionale, iar în rest ne comportăm precum un copil de cinci ani.

     Dar de unde a răsărit EDUCAȚIA ?  Păi tocmai de la Socrate, Platon, Aristotel și alții de același soi, care au fost dotați din naștere cu o minte întreagă. EI au descoperit gîndirea corectă prin dialoguri silenţioase cu ei înşişi. N-a fost ușor ! Căci greșelile nu i-au ocolit nici pe acești mari oameni ― cea mai bună dovadă a dificultății unui asemenea comerț intern. Dar au venit alții și alții, care au reluat, frămîntat și corectat spusele înaintașilor, împingînd lumea înainte. Din păcate imensa majoritate a cvadrumanilor fără păr a opus rezistență ― un mic procent alegînd pasivitatea completă.    

Descoperit la un an DUPĂ cele scrise mai sus.

     În 1950 Klaus Fuchs, fizician de vîrf și ”spion atomic voluntar” (din pură simpatie pentru comunism și U.R.S.S.), a declarat:
     Mi-am folosit filozofia marxistă pentru a-mi împărţi mintea în două compartimente: un compartiment în care îmi permiteam să leg prietenii, să am relaţii personale… Puteam să fiu liber şi fericit, pentru că ştiam că celălalt compartiment era bine păzit… Mi se părea în acea perioadă, că devenisem „un om liber”, pentru că reuşisem ca în celălalt compartiment să mă instalez complet independent de forţele înconjurătoare ale societăţii. …cea mai bună definiţie pe care o pot aplica stării de spirit de atunci, este de SCHIZOFRENIE CONTROLATĂ.   
(Christopher Andrew & Oleg Gordievski ”KGB” Editura ALL 1994 pag. 269)

*********************************************************************************

DORA D´ISTRIA BĂTUTĂ LA FUND

      Dora d´Istria  (prințesă Helena Kolțova-Masalskaia, născută Elena Ghica) trăia atunci în Petersburg și, din pricina frumuseții, a culturii și a spiritului ei, era foarte apreciată de cele mai distinse cercuri ale aristocrației rusești.  Era o adeptă a ideilor liberale și naționaliste. Deși avea grijă să-și exprime părerile în chip cît se poate de chibzuit, silindu-se să nu jignească întru nimica principiile stabilite la curte, gura trăda prea adesea tendințele ei liberale și simpatiile ce le hrănea pentru cauza liberării popoarelor asuprite. Se vede că răuvoitori au adus la cunoștința autocratului (Nicolae I), denaturîndu-le, unele cuvinte scăpate principesei.

     Fapt este că Dora d´Istria a primit într-o zi o scrisoare din cele mai amabile de la ministrul poliției, rugînd-o să-i facă cinstea a-l onora, în aceeași zi, cu o vizită la oficiul său, unde va avea plăcerea să-i comunice o veste care o va interesa foarte mult. Dora d´Istria s-a dus și a fost întîmpinată, la ușa cabinetului său, de ministru, care, sărutîndu-i mîna și oferindu-i brațul, a condus-o, după ce i-a mulțămit pentru amabilitatea ei, într-un salon alăturat. Cînd au ajuns în mijlocul acelei încăperi, ministrul s-a oprit brusc și a bătut o dată din picior. Înainte ca Dora d´Istria să-l fi putut întreba ce se întîmplă, ea a simțit  că parchetul cedează sub dînsa și trupul ei a dispărut pînă subsoare în etajul de jos. Apoi a simțit că i se ridică rochia și fustele și a început a simți lovituri de vergi: a fost fustigată în același fel în care sunt fustigați copiii care s-au făcut vinovați de vro greșală. După ce a primit numărul de lovituri ce trebuia să i se deie, trapa s-a ridicat în sus și ministrul, cu o adîncă reverență, i-a oferit iar brațul și a dus-o pînă la trăsură, neuitînd să-i sărute mîna înainte de a se despărți de ea.

     N-am nevoie să adaug că biata femeie n-a mai stat mult în Petersburg.
(Radu Rosetti Amintiri — Ce am auzit de la alții)

*********************************************************************

GEORG PALITZSCH ȘI MITROPOLIA BUCUREȘTEANĂ

     Johann Georg Palitzsch a fost un țăran autodidact, trăitor la periferiile Dresdei.  Pasionat de astronomie, a obținut rezultate uimitoare pentru un simplu particular, unele publicate în „Philosophical Transactions of the Royal Society” din Londra (ÎN LATINĂ). La moartea sa (1788) a lăsat în urmă o bibliotecă ce cuprindea 3500 de volume, o parte fiind copii manuscrise după lucrări pe care nu și-a permis să le cumpere.

     Secolul XVIII: Chiar și o instituție de importanța Mitropoliei bucureștene își putea aduna toate cărțile „în lada cea mare ce se află la biserică” după cum notează catalogul întocmit sub Neofit Criteanul. 
(Daniel Barbu, Bizanț contra Bizanț)

*********************************************************************

MAREA UNIRE

(la ”mica înțelegere”)

        30 Decembrie 1917 (undeva în Moldova)
     Într-un sat vecin, nişte ruşi l-au bătut pe popă. Au fost trimise două companii româneşti ca să restabilească ordinea şi să facă o anchetă. Concluziile au fost următoarele: femeile din sat au făcut – s-o spunem pe de-a dreptul – casă bună cu ruşii, oferindu-şi nurii la schimb cu tutun, zahăr şi gaz. Popa a aflat şi, om cu frica lui Dumnezeu, le-a dojenit pe enoriaşe, înfierînd ingeniosul negoţ şi dîndu-le canoane vinovatelor care veneau să-i ceară iertarea păcatelor. Femeile, furioase, s-au plâns de purtarea asta aspră prietenilor ruşi care, ca să le răzbune şi să înăbuşe eventualele remuşcări, au ameninţat pur şi simplu că-i vor tăia capul popei.
 Marcel Fontaine (Membru al Misiunii Militare Franceze) ”Jurnal de război ― MISIUNE ÎN ROMÂNIA” (noiembrie 1916-Aprilie 1918), Humanitas 2016

*********************
     Vasile (probabil Vasile Stroescu «Vasile cel Mare», haiduc moldovean de la începutul sec. XIX) celebrul tâlhar daco-roman, în timp ce jefuia o locuinţă, după ce îi omorîse pe toţi din casă, a fost şocat văzând cum unul dintre bandiţii lui lingea o farfurie pe care se afla unt.
„Păgâne !” a strigat el lovindu-l cu sălbăticie, „nu ţi-e frică de Dumnezeu ?”
 James O. Noyes (chirurg în armata otomană) ”ROMÂNIA ȚARĂ DE HOTAR ― Între creștini și turci” 1854, Humanitas 2016

*********************************************************************

LENIN ȘI HOȚII

     Lenin cu ciracii lui ajungînd la putere au confiscat tot ce-au găsit. Ei spun că oamenii bogaţi sînt de fapt hoţi şi-şi clădesc averea furînd de la săraci. Mai spun că revoluţia s-a făcut tocmai pentru ca poporul să-şi ia înapoi ce i s-a răpit. „Proprietatea înseamnă jaf.” Direct de la Marx citire, fără reinterpretări bolşevice.

       Va să zică bunicul Ted a fost hoţ ?
Pavlik dădu din cap afirmativ. Se vedea cu ochiul liber că ideea îl deranja foarte tare pe nepot.
       Cînd încasez dividende de la firmele unde am acţiuni sînt hoţ ?
       Exact.
       Dar cînd dau bani la săraci, cum sînt ?
     Din nou hoţ, dragul meu vînător. Oamenii sînt săraci deoarece companiile unde eşti acţionar i-au jefuit deja. Caritatea ta este făţărnicie, apă de ploaie: numai comuniştii pot drege această nedreptate universală şi seculară.
       Herbert e polițist și nu are avere. Tot hoţ e ?
     Desigur. Se află în slujba lor, statul fiind creat de hoţi pentru a-i apăra. Este angajatul tău ca să-ţi protejeze furtul organizat.
       Cînd prinde un hoţ de găini cum e ?
   Reacţionar. Contrarevoluţionar. Găinarul este un revoltat creat de societatea nedreaptă. Nu greşeşte cînd fură, ci pentru că luptă de unul singur, neorganizat. Şutind zburătoarele vecinului face revoluţie pe cont propriu deoarece nu are conştiinţă superioară. Partidul Comunist trebuie să-l recupereze, să-l disciplineze, să-l încadreze în Marea Armată a Revoluţiei Mondiale.
Şi criminalul e un revoltat: vrea să-i omoare pe hoţii aflaţi la putere. Mai mergeţi o dată dedesubt ca să vedeţi cum pot fi reutilizate asemenea lepădături pentru îndeplinirea Marelui Plan de Schimbare a Lumii.


     Cu asemenea SCURSORI a fost creată miliția sovietică și, în subsidiar, cea română. Așadar nu vă mai mirați cînd comisarului Șoric i se pare foarte natural să dea bani cu camătă sau un general se ascunde în portbagaj (prima mineriadă din 1999). 

*********************************************************************




Comments

Popular Posts