MATERIALISMUL ISTORIC (935 cuvinte, 1 imagine)


MATERIALISMUL ISTORIC


I. Lipin, A. Belov  «CĂRȚILE DE LUT» Editura științifică 1962

     Orientul, ca și Occidentul, își începe istoria sa o dată cu apariția comunelor gentilice, în sînul cărora nu existau clase și lupta de clasă. Dezvoltarea forțelor de producție ale societății, în vremea cînd oamenii au domesticit animalele, au învățat să lucreze pămîntul, au început să-și făurească arme din metal și și-au însușit cunoștințe temeinice în practicarea diferitelor meșteșuguri, constituie premisa materială a apariției exploatării omului de către om, a apariției sclaviei. Proprietarul de sclavi a început să-și însușească produsul muncii creat de mîinile sclavilor.

     Aceasta a fost prima împărțire a societății în clase.

     „Dezvoltarea tuturor societăților omenești în decurs de milenii, în toate țările, fără excepție ― scrie Lenin ― ne arată că ea a decurs după o lege generală, cu regularitate, consecutivitate, astfel că la început avem societatea fără clase, societatea primară, patriarhală, primitivă, în care n-au existat aristocrații; iar apoi societatea întemeiată pe sclavie, societatea sclavagistă”.

     ”Cărțile de lut” au confirmat în mod strălucit această teză genială a lui Lenin. Ele au făcut să se năruie definitiv diferitele teorii pseudoștiințifice cu privire la „feudalismul veșnic” din Orient și la incapacitatea de dezvoltare a popoarelor din această parte a lumii. Ele au spulberat legenda despre armonia între clase, între exploatați și exploatatori, arătînd lupta neîmpăcată ce s-a dat necontenit între sclavi și stăpînii lor.

     În epoca orînduirii sclavagiste, omenirea a făcut pași mari înainte. Dezvoltarea forțelor de producție a atins un nivel foarte ridicat, așa cum nu era posibil în orînduirea comunei primitive. Au apărut scrierea, științele, artele, arhitectura. S-au construit orașe mari, au fost săpate canale de irigații, s-au făcut drumuri.

     Orînduirea sclavagistă, în condițiile comunismului primitiv în descompunere, este un fenomen pe deplin firesc și logic, deoarece înseamnă un pas înainte în comparație cu comunismul primitiv.

     Dar ceea ce, la timpul său, a însemnat un pas înainte, deoarece contribuia la dezvoltarea forțelor de producție, o dată cu trecerea vremii a devenit o frînă în calea progresului.

     Lupta sclavilor împotriva stăpînilor lor, a celor asupriți împotriva asupritorilor, a slăbit temelia societății sclavagiste. Și ea s-a prăbușit. Pe ruinele sale a apărut o nouă orînduire ― orînduirea feudală.

     Și așa cum, în mod inevitabil, în locul comunei primitive a apărut societatea sclavagistă, iar în locul orînduirii feudale s-a ivit societatea capitalistă, la fel de inevitabilă este victoria socialismului asupra capitalismului.

     Așa cum după noapte urmează ziua, tot astfel în locul orînduirii capitaliste se va instaura în întreaga lume societatea socialistă, unde nu va mai exista exploatarea omului de către om. Și atunci nici un fel de piedici nu vor mai sta în calea civilizației și a progresului.

     ”Teoria” de mai sus a atins limitele grotescului în literatura ”ușoară” (COR SERPENTIS – nuvelă SF – de scriitorul sovietic Ivan Efremov)

      Mutt Ang se gîndi aproape cu groază: cum s-ar fi simțit oamenii din antichitate dacă ar fi cunoscut dinainte desfășurarea atît de înceată a proceselor sociale contemporane lor, dacă ar fi știut că asuprirea, nedreptatea și lipsa de organizare de pe planetă aveau să dureze încă atîta amar de vreme? Să te întorci după șapte veacuri în Egiptul antic însemna să nimerești în aceeași orînduire sclavagistă, cu o asuprire și mai cruntă ; în China milenară ― în aceleași războaie și dinastii ale împăraților ; sau, în Europa de la începutul medievalei nopți religioase ― să nimerești în toiul incendiului stîrnit de rugurile inchiziției, în vîltoarea celui mai crunt obscurantism.

 *********************************************************************


      Știți de ce povestea asta, care ne-a fost ciocănită în cap încă din cursul primar, NU E ADEVĂRATĂ ? Fiindcă însuși Lenin a spus:

     MICA PROPRIETATE ȚĂRĂNEASCĂ NAȘTE CAPITALISM ȘI BURGHEZIE PERMANENT, ZI DE ZI, CEAS DE CEAS, SPONTAN ȘI ÎN PROPORȚIE DE MASĂ.

     Judecați un pic: DACĂ ”țăranii”, singuri-singurei, inventați încă din vremea ”comunelor gentilice”, generează ”capitalism” permanent (și în proporție de masă), CE nevoie mai avem de sclavi și iobagi  (+ ”orînduirile” adicente) ca să ajungem la epoca modernă ?  Sau invers: înseamnă că, de cînd e lumea lume, TOATE societățile s-au bazat pe capitalism, iar restul sînt doar palavre.

*********************************************************************

     De fapt ambele povești reprezintă doar niște minciuni ordinare fiindcă Lenin „PUR ȘI SIMPLU, NU AVEA PRINCIPII, în afară de unul singur: totdeauna să fundamenteze teoretic, orice hotărîre concretă pe care o adopta. Și această lipsă de principialitate se numea DIALECTICA LENINISTĂ.”  

     Ne-o spune Vladimir Bukovski drept concluzie la o întîmplare trăită chiar de el:

     …treceam adesea pe la niște cunoscuți… În afara lor și a micuței lor copile, locuia cu ei și o bunică. O familie simpatică, liniștită, care discuta mult despre artă, despre pictură.

     Odată, neașteptat, i-am surprins într-o dispută aprigă. Toată familia, inclusiv bătrîna, discuta aprins despre Lenin. Fiecare își avea reprezentarea sa despre ceea ce intenționa Lenin, ce convingeri avea și ce principii profesa. Însă cel mai mult m-a umit faptul că-l citau pe Lenin și fiecare citat îl dezmințea pe precedentul. Nu-mi închipuiam că sunt așa de erudiți. Ziua următoare am trecut din nou pe la ei și iar i-am surprins polemizînd despre Lenin.  Ce mama dracului, ce i-a apucat ? Și tot așa vreo două săptămîni.

     Totul s-a clarificat într-un chip anecdotic. S-a nimerit ca, în lipsa HÎRTIEI IGIENICE, să fie puse la toaletă «OPERELE COMPLETE» ale lui Lenin. Normal, fiecare dintre ei lua contact cu diferite pagini ale acestei opere, cu diferite articole și, firește, nu puteau ajunge la o părere comună despre ceea ce propovăduise EL.

     Ăsta-i CEL MAI TARE BANC POLITIC PE CARE L-AM AUZIT VREODATĂ – numai că-i ADEVĂRAT.

*********************************************************************

Și acum miezul IRAȚIONAL al întregii povești.

Robert Conquest “Marea Teroare – O reevaluare” – pag.142

     Piatakov, bolşevic important şi opoziţionist „căldicel”, care tocmai capitulase în faţa partidului deja stalinizat. În 1928 un prieten, fost menşevic , i-a reproşat că repudierea ideilor pe care le susţinuse pînă în acel moment au demonstrat o lipsă reală de curaj moral.

     Piatakov a replicat, EMOŢIONAT ŞI SENTIMENTAL, printr-un discurs amplu: Lenin cel adevărat a fost omul care a avut curajul să facă o revoluţie proletară mai întîi şi apoi să se ocupe de crearea condiţiilor obiective, necesare din punct de vedere teoretic înaintea unei asemenea revoluţii. Ce a fost Revoluţia din Octombrie, ce este Partidul Comunist, dacă nu un miracol ? Nici un menşevic nu ar putea înţelege vreodată ce a însemnat să fii membru al unui asemenea partid.”   

     Piatakov a fost EXECUTAT în 1937 și ”reabilitat” în 1988 (sub Gorbaciov).

   Varianta occidentală ― John Burdon Sanderson Haldane, savant (fiziologie, genetică,  matematică), fabricat de superbele instituții de învățămînt englezești (Eton & Oxford)  zicea:

      Am suferit de gastrită cincisprezece ani la rînd pînă cînd l-am citit pe Lenin, care mi-a arătat ce merge rău în societatea noastră şi cum poate fi ea vindecată. De atunci nu am mai avut nevoie de medicamente.   


















Comments

Popular Posts