Ioana d'Arc ar fi preferat ghilotina (350 cuvinte, 7 imagini)








IOANA D´ARC AR FI PREFERAT GHILOTINA

     Edmund Burke (1729-1797), irlandez, om politic britanic etc., reflectînd asupra decapitării lui Maria Antoaneta (de Habsburg, fiica Mariei Tereza).

     Au trecut șaisprezece sau șaptesprezece ani de cînd am văzut-o pe regina FRANȚEI, pe atunci soția delfinului (succesorul la tron), la Versailles, și fără îndoială că n-a mai fost pe acest pămînt, pe care ea mai mult plutea decît umbla, viziune mai fermecătoare. Am văzut-o tocmai cînd răsărea deasupra orizontului, înfrumusețînd și luminînd înaltele sfere în care începuse să se miște — strălucitoare ca luceafărul, plină de viață, splendoare și bucurie. Oh ! ce revoluție ! Și ce inimă trebuie să am ca să pot contempla fără emoție această înălțare și această cădere ! Nici nu puteam visa ca ea, care cumula pe lîngă drepturile de a fi venerată și pe acelea de a fi iubită de la distanță cu entuziasm și respect...; nici prin vis nu-mi puteam închipui că voi trăi să văd asemenea nenorociri abătîndu-se asupra ei, în mijlocul unei națiuni de bărbați de onoare, al unei națiuni de bravi și de cavaleri. Credeam că ZECE MII DE SĂBII VOR ȚÎȘNI DIN TECILE LOR să răzbune chiar și o privire insultătoare. Dar VEACUL CAVALERISMULUI A APUS. I-a luat locul cel al sofiștilor, economiștilor și calculatorilor, iar GLORIA EUROPEI s-a stins pentru totdeauna. Nicicînd nu vom mai vedea acea generoasă loialitate față de rang și sex, acea mîndră supunere, acea demnă ascultare, acea subordonare care păstra vie, chiar și în servitute, spiritul și pasiunea de libertate. Această grație inestimabilă a vieții, această castitate a onoarei care resimțea o pată ca o rană, care inspira curaj, potolind, totodată, cruzimea, care înnobila tot ceea ce atingea și care micșora la jumătate oroarea viciului, luîndu-i grosolănia.
[Marshall McLuhan, ”Galaxia Gutenberg” — EDITURA POLITICĂ 1975]

     Ce ziceți feministelor ? Sau nici așa nu vă place ?

     Nenorocirea e alta: pe vremea cînd ”sofiștii”, ”economiștii” și ”calculatorii” erau mult mai puțin numeroși decît  cavalerii ”înzăuați” și ”panașați”, Ioana d´Arc a fost arsă pe rug de DUȘMANI, fără ca FRANȚA să ”scoată din teacă” nici măcar o... andrea.

     Asta UITĂ Edmund Burke.

Comments

Popular Posts