Dincolo de Antene (877 cuvinte, 1 imagine)




     Sfîrșitul anilor 1960: urmăream cu mare atenție ce se petrecea în Occident. Pe de-o parte eram vrăjit de muzica epocii. Pe de alta mi se întorcea stomacul pe dos atunci cînd detaliam ”baza de mase” a acestor creații. Mulțimi de tineri consumau cantități enorme de energie spre a combate diverse lucruri socotite a fi inamicii omenirii și ai fericirii lor personale. Călare pe caii unui iacobinism reșapat și prost digerat, junii Vestului loveau cu baroasele revoltei în ”societatea de consum”, poluarea industrială, sistemul educațional, războiul din Vietnam și, deasupra întregului haloimăs, urlau împotiva restricțiilor sexuale. Pe fondul unei dorințe de libertate absolută (este interzis să interzici), se practica consumul de droguri ad libitum (inclusiv mortalul LSD), ”traiul în natură” (cu bani de la părinți) și copulația la grămadă. Se mima un soi de întoarcere la societățile primitive, iar bunul sălbatic al lui Jean Jacques Rousseau trăia o nouă tinerețe. Faimoasele filme Easy rider și Zabriskie point ar fi niște exemple, deși cam palide.

     Ceea ce mi-a creat resentimente imperisabile a fost invazia sovietică din Cehoslovacia. În afară de Back in USSR (și ăla cam abscons) ”incoruptibilii revoluționari” ai campus-urilor nord-americane ”căliţi în mişcările pentru drepturi civile” l-au ignorat complet pe Jan Palach, vărsînd în schimb cascade de lacrimi în poala Vietcong-ului. Atîta părtinire imbecilă m-a lămurit definitiv asupra discernămîntului maselor, lăsîndu-mi în suflet o cicatrice indelebilă.  Capacul l-a pus peste cîțiva ani celebra Joan Baez dîndu-și cu părerea despre vietnamese boat people (cei ce fugeau cu miile de „comunismul victorios” pe plute improvizate, murind de foame și sete în largul Mării Chinei de Sud): Tot noi (USA) sîntem de vină deoarece le-am distrus cultura (citat din memorie).

     Demoralizant, nu ?

  Să vedem ce spun despre subiect unii mai deștepți sau mai pricepuți decît subsemnatul.

Marx 1842:
     «Ignoranţa este o forţă demonică şi trebuie să ne aşteptăm că ea va fi cauza multor tragedii şi de acum înainte.»

Boris Souvarine 1939:
     «...pedanţi perverşi, lachei şi şarlatani dispun... de minunile tehnicii şi ale ştiinţei contemporane pentru a-şi răspîndi sofismele şi pentru a prosti opinia publică, acoperind vocea martorilor autentici, a istoricilor conştiincioşi, a gînditorilor independenţi... Astfel progresul IGNORANŢEI CARE SE IGNORĂ îl depăşeşte cu mult pe acela al mecanicii şi al electronicii, favorizînd teatromania în spatele cărora se elaborează viitoarele catastrofe.»

Iuri Bezmenov (defector KGB) 1985:
     «Subversiunea ideologica este un proces legal, deschis. Îl poţi vedea cu proprii tăi ochi. Nu este nici un mister.

     Nu are nimic a face cu spionajul. Ştiu că spionajul pare mai romantic. Probabil de aceea … sunt atât de innebuniţi după filmele gen James Bond. Dar în realitate accentul principal al KGB-ului nu este deloc în domeniul culegerii de informații.

     Numai aproximativ 15% din timpul, banii şi forţa de muncă se cheltuie cu  spionajul ca atare. Restul de 85% este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologica, măsuri active sau război psihologic. Ce înseamnă în esență este: să schimbi percepţia realităţii fiecăruia astfel încît,  în ciuda abundenţei informaţiilor, nimeni să nu mai fie capabil să ajungă la concluzii înţelepte despre cum să se apere pe ei înşişi, familiile lor, comunitatea lor şi ţara lor.

     Aşa cum am menţionat mai devreme, accesul la informaţia adevărată nu mai contează în zilele noastre. Un om care a fost demoralizat nu mai este capabil să evalueze informaţia adevărată. Faptele reale nu îi spun nimic, chiar dacă l-aş umple de informaţie, de dovezi adevărate, de documente şi fotografii.»

*********************************************************************

     Mă întreb de ce toată lumea critică prioritar Antenele ? Pînă la urmă ele sînt doar niște ”pitici cățărați pe umerii unor uriași” (cum spunea un spirit luminat din «veacurile întunecate» ale Evului Mediu). Sub pretextul tirajelor (audienței) aducătoare de profit (care, zice-se, asigură ”independența” ”cîinilor de pază ai democrației”) România a sărit direct de la limbajul de lemn al presei comuniste la tabloidism à outrance. Despre acest stil de a face ziaristică un cotidian (francez) al secolul XIX recunoștea pe față că ne-am gîndit chiar şi la marele număr dintre cititori ale căror munci cotidiene aspre necesită o relaxare simplă şi uşoară... Iar contemporanul Lord Salisbury caracteriza Daily Mail drept un ziar scris de servitori pentru servitori.

     Salt peste veac (AD 1990), la gurile Dunării: Noi muncim, nu gîndim ! Apoi, hocus-pocus ! Iute, iute - din gura ”canaliei de uliți” direct în spațiul media, unde mișună ”intelectualii rasați”. Prin consecință am escaladat de la ”găina care naște pui vii” la ...opt televiziuni de ştiri care produc zgomot senzaţionalist şi ţipete isterice dar nu produc ştiri (România Liberă 9 Martie 2013).

     „Somnul rațiunii naște monștri”. 

     Deoarece tabloidismul, chiar atunci cînd este complet apolitic, constituie un enorm pericol potenţial fiind corupt prin însăşi structura lui. Semi-alfabetizaţii săi consumatori nu au discernămînt, iar perfizii căpitani ai literelor de plumb (pixelilor colorați), conştienţi de puterea ce-o posedă, sînt gata să se vîndă pentru şi mai mulţi bani, pentru şi mai multă putere, îndesînd pe gîtul publicului orice scorneală utilă STIPENDIATORILOR.

     Gata. Nu vă mai plictisesc.

     Sau cumva nu știți cine a fost Jan Palach ?

P.S. Deși ar trebui să fie evident pentru oricine citește cu atenție, mă văd obligat să precizez apăsat că, sub nici o formă, nu urmăresc vreo disculpare întortocheată a Antenelor.  Ele sînt doar niște metastaze ale unei tumori deja maligne.


Comments

Popular Posts